Бетовен, Владигеров и нов прочит на световен мюзикъл ще радват сетивата на меломаните в Музикалната лаборатория на „Варненско лято“

Музикалната лаборатория на Международния музикален фестивал “Варненско лято” представя специална селекция от три концерта – на обичания от публиката в родния град пианист Веселин Станев, на клавирно дуо Щерева-Симеонова и на солисти и квинтет “Пилекадоне” с тяхна версия на „Моята прекрасна лейди“.

Три концерта ще изкушат ценителите в рамките на модула “Музикалната лаборатория” на
Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2023 г.

Внимателно подбрана програма с творби на Бетовен и Шуберт ще представи на 24 юли обичаният от варненската публика пианист Веселин Станев. 13 авторски транскрипции на Панчо Владигеров за две пиана ще изпълни клавирното дуо Десислава Щерева и Наталия Симеонова на 26 юли. На 31 юли звездите на Държавния музикален театър Марчо Апостолов и Еделина Кънева заедно с духов квинтет „Пилекадоне“ ще представят есенцията на мюзикъла „Моята прекрасна лейди“. Първите два концерта са с начало 19 ч. и ще бъдат в Градската художествена галерия на Варна, а третият е в Археологическия музей от 20:00.

Веселин Станев, пианистът, печелил два от най-големите клавирни конкурса в света – „Чайковски“ и „Лонг/Тибо“, се завръща на фестивала „Варненско лято“ на 24 юли с любопитна програма. В нея музикантът с брилянтна техника ще представи 7 багатели, 32 вариации до минор и Рондо сол мажор опус 129 (Гняв по изгубения грош) на Лудвиг ван Бетовен. В концерта ще прозвучи и интерпретация на Соната си бемол мажор Opus post. D 960 на Шуберт.

Билети: bit.ly/3KSyJxb

Интересен поглед към Владигеров разкриват Десислава Щерева и Наталия Симеонова на 26 юли. Клавирното дуо разкрива част от творчеството на големия композитор – един от основателите на летния музикален празник във Варна и творец с европейски размах и признание. Ще бъдат изпълнени 13 негови транскрипции за две пиана на Рапсодия „Вардар“, „Шведски танц“, „Румънски танц“ оп. 38, „Танцьорката от изток“ и други „танци“. Интересни акценти в програмата са творби на Владигеров за театрални спектакли – към „Сънна игра“ на Стриндберг, „Цезар и Клеопатра“ на Бърнард Шоу. Още пъстрота и богатство във вечерта ще донесат фолклорните мотиви из „Седем симфонични български танца“, „Хоро стакато“ и „Българска сюита“.
Двете пианистки, които са заедно над 25 години, са свирили на всички големи фестивали у нас. Признание за тяхната класа са награди от конкурси в Япония и Италия, и българското отличие „Кристална лира“.

Билети: bit.ly/40u0Ecf

Поредицата завършва на 31 юли от 20 ч. в в Археологическия музей с адаптация на прочутия мюзикъл на Фредерик Лоу и Алан Джей Лърнър „Моята прекрасна лейди“ за духов квинтет и солисти. Сопраното Еделина Кънева и тенорът Марчо Апостолов ще внесат финес и усмивка във фестивала заедно с духов квинтет „Пилекандоне“.
Пламен Проданов е авторът на музикалната адаптация, която ще потопи публиката в обичания по цял свят мюзикъл, който пресъздава сюжета и настроението на легендарната книга на Бърнард Шоу „Пигмалион“. Духовият квинтет „Пилекадоне“ има реномето да съчетава изкуствата и да навлиза в нови територии с прецизна музикална интерпретация. Заедно с двамата изкусни майстори на мюзикъла, солисти на Държавния музикален театър, инструменталистите от „Пилекадоне“ ще превърнат „Моята прекрасна лейди“ в искрящо преживяване за сетивата – романтично и в същото време иновативно.

Билети: bit.ly/3KvVPbF