С концерт на Виенския камерен оркестър на ММФ “Варненско лято” символично се дава началото на Испанското председателство на ЕС

Дипломати от 18 държави пристигат във Варна за събитието

С внушителен концерт на ММФ “Варненско лято” ще бъде отбелязано предаването на председателството на Съвета на ЕС от Швеция на Испания, която поема ръководството от 1 юли. Събитието се провежда под патронажа на Н. Пр. Алехандро Поланко – извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в България. Като специални гости на събитието се очакват дипломатически представители на още 17 посолства у нас – Швеция, Германия, Финландия, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния, Португалия, Франция, Нидерландия, Кипър, Албания, Словакия, Дания, Италия, Аржентина, Монголия.

В Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще прозвучат специално написана за „Варненско лято” творба от испанския композитор Естебан Санс, Адажио на Красимир Кюркчийски, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен. На сцената ще бъде Виенският камерен оркестър, а в мащабното изпълнение на Одата, която е Химн на Европейския съюз, ще се включат солисти, хор и оркестранти от Държавна опера Варна с диригент на хора Надежда МакКюн и хор „Морски звуци” с диригент Росица Щерева.
Пианистът Даниел Внуковски, прочут в Канада с проектите си, чрез които клавирната музика достига до най-отдалечените територии на страната, който прави дебют в Карнеги Хол през 2019, ще изпълни авторския камерен вариант на Първия концерт на Шопен заедно с Виенския камерен оркестър.

Виенският камерен оркестър е състав със 75-годишна история и международен престиж, който има свои собствени музикални серии в австрийската столица и много турнета, и през годините с формацията са работили диригенти от ранга на Карло Цеки и Йехуди Менухин. Това е оркестърът, с който прави своя дебют и Даниел Баренбойм. Този път на пулта е испанският диригент Педро Халфтер, който гради кариера на европейски сцени с постановката на „Летящият холандец” с Брин Терфел в Оперния театър в Билбао, поредица от постановки по покана на Мюнхенския оперен театър, както и много ангажименти за концерти при отбелязването на 250-годишнината на Бетовен.

Съчетанието на виенска традиция, испански колорит, българска мелодика, емоцията на Шопен и величието на Бетовен, както и съвместното изпълнение на музиканти от Испания, Австрия, България, Канада, Полша, очертават празничния фестивален характер на този концерт.