Струнен квартет Карол Шимановски

Агата Шимчевска – цигулка
Роберт Ковалски – цигулка
Володя Микитка – виола
Карол Мариановски – виолончело

Бритън – Струнен квартет №3
Шимановски – Ноктюрно и Тарантела оп.28, аранжимент М.Скорик
Равел – Струнен квартет фа мажор

Полски квартет изпълнява творби на Шимановски, Бритън и Равел

Четирима полски музиканти ще изпълнят рядко слушана в България творба на Карол Шимановски – един от най-значимите полски композитори след Шопен. Камерният концерт от основната програма на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2022 е на 2 юли в Аулата на Икономическия университет.

Създаденият преди четвърт век полски струнен квартет „Карол Шимановски“ сега идва във Варна в обновен състав и включва Агата Шимчевска – цигулка, Роберт Ковалски – цигулка, Володя Микитка – виола, и Карол Мариановски – виолончело. Музикантите имат богата концертна практика в Европа и Азия, но са фокусирани върху популяризирането на творчеството на Шимановски. Композиторът, който прави революция в полската симфонична музика в началото на ХХ век с виртуозното съчетаване на романтизъм и модернизъм, оставя трайна следа в музикалното наследство на Европа. Сега варшавският квартет, в който участват музиканти с полски и украински корени, има благородната мисия да популяризира творчеството на големия славянски композитор по света.

В този концерт за ценители ще прозвучат Ноктюрно и Тарантела оп. 28 от Шимановски в аранжимент на М. Скорик, както и Струнен квартет №3 на Бенджамин Бритън и Струнен квартет фа мажор на Морис Равел.

Изтегли програмата за концерта