Евгения Радославова

Евгения Радославова (пиано) изнася първия си солов рецитал за пиано на десетгодишна възраст, а първата си изява с оркестър – една година по-късно. Учи пиано в Музикалната гимназия и в Музикалната академия в София в класа на проф. д-р А. Диков, завършва обучението си със златен медал и награди и получава почетната стипендия “Панчо Владигеров”. По-нататъшно обучение: пиано – концертна дисциплина при проф. д-р Н. Флорес и камерна музика при проф. д-р А. Куюмджиян в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, както и музикална педагогика във Виенската консерватория/частен университет и в Музикалната академия в София.

На дванадесетгодишна възраст печели награди на международния “Клавирен конкурс за млади виртуози” в Чехословакия и на Българския национален музикален конкурс, на конкурсите “Светослав Обретенов” /България, Сенигалия /Италия и Усти на Лабен /Чехия. Изнася концерти като солов и камерен изпълнител в Австрия, България, Чехия, Германия, Италия, Украйна, Унгария, Тунис, Израел, свири с филхармониите в Плевен и Пловдив, както и със симфоничните оркестри на София, Савария и др.

През 2014 г. основава камерно дуо с австрийския звезден саксофонист Михаел Крен, с когото издава и първия си съвместен компактдиск “Fantastia” с произведения от френски композитори – все първи записи. Дискът е приет с ентусиазъм от публиката и критиката и е излъчван няколко пъти от различни международни радиостанции. Дуото има голям успех и е участвало в различни международни фестивали (като “Варненско лято”, “Аполония”, “Salon der Künste”, “Musikakademie Apollonia” (България), “Trencin Herbst” (Словакия), “Les concerts du Foyer Europeen” (Люксембург), саксофонни фестивали “Gnesina Musikakademie” (Русия), “Alpen Classica SaxFest” и др. ).), както и няколко пъти на международните музикални форуми в Ставропол (Русия), Тренчин (Словакия) и Мадейра (Португалия), и на концерти в Италия, Турция, Чехия, Унгария, България и Австрия. В допълнение към преподавателската си дейност в различни музикални академии в Австрия и във Виенския музикален университет, тя е участвала като жури и лектор в майсторски класове и международни конкурси в Австрия, Дания, Украйна, Португалия, Италия, Финландия, Русия и България.

Тя е австрийският представител на международната образователна организация “Изкуство и образование в XXI век”, организира концерти и форуми. Дейността й включва записи на компактдискове, радио и телевизионни изяви, както и първи записи на произведения от съвременни български композитори. Организира благотворителни събития и участва в благотворителни проекти, като например възстановяването на дом за сираци в България. Нейни ученици са носители на награди от национални и международни конкурси.

Информация за личността
Участия в събития
You might also love these events.