Мария Ладурнер

Вокалното усъвършенстване на Мария Ладурнер започва в Залцбург, където тя посещава курсовете на Барбaра Бони в Моцартеума, след което заминава за Виена и завършва бакалавърска степен във Виенския университет за музика и изпълнителски изкуства, в класа на Едит Линбахер. Магистърската си степен по бароково пеене получава отново в Залцбург, където учи при Улрике Хофбауер и Андреас Шол.

Мария Ладурнер прави своя сценичен дебют, когато е на 19 в ролята на Барбарина в „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт в Театро социале в Тренто и на фестивала в Ерл. Следват още роли и гастроли в Държавния оперен театър в Нюрнберг, Операта в Бон, Оперния театър в Аахен и Neue Oper Wien.

През 2019 печели конкурса J.I.F.Biber, включително и специалната награда на Fiori Musicali и на немската компания Note 1, а през 2021 (заедно с ансамбъла Mosaique) е удостоена с Първата награда и наградата на публиката на конкурса Хендел в Гьотинген и след това на конкурса на Музикалната академия в Рейнсберг.

През този сезон Мария Ладурнер отново ще пее на сцената на операта в Нюрнберг, очакват я и съвместни концерти с диригенти от ранга на Мичи Гайг, Гунар Лецбор, Волфганг Кечнер и Жорди Савал във виенската Konzerthaus и в Brucknerhaus в Линц, както и в Потсдам, Кьолн и Байройт (под палката на Дороте Оберлингер). Отделно с нейния ансамбъл Mozaique са поканени за концерт в двореца Сан-Суси в Потсдам и на Фестивала за старинна музика в Инсбрук.

Мария има ярко изразен интерес към старинната музика. Изнасяла е концерти с редица изявени ансамбли като Ars Antiqua Austria, Ensemble 1700, Финландския бароков оркестър, Hofmusic, Залцбург. През 2021 изпълнява ролята на Венера в операта на Бонончини Полифем, като записът на сценичната реализация носи на целия екип наградата Opus Klassik. През същата година излиза и първият солов албум на Мария Ладурнер, озаглавен Арии за императора.

Информация за личността
Участия в събития
You might also love these events.