Професор Милена Моллова

Световноизвестният български пианист и педагог Милена Моллова e сред малцината щастливи български музиканти изградили се като изпълнители в школата на такива колоси на музикалното изпълнителство и творчество като проф. Емил Гилелс, проф. Димитър Ненов, проф. Панка Пелишек. Нейният път на концертния подиум е осеян с успехи, награди, гастроли и превземане на върхове, с гостувания на концертни подиуми по целия свят, както и с многократни концерти във всички страни в Европа, в Япония, САЩ, Канада.

Лауреат и носител е на редица отличия в авторитетни международни конкурси като:

– Първи международен конкурс на името на Пьотр Илич Чайковски в Москва.
– Международен конкурс за пианисти и цигулари „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ в Париж.
– Международен конкурс на най-голямата обществена медия в Германия ARD в Мюнхен (Internationaler Musikwettbewerb der ARD).
– Международен клавирен конкурс „Лудвиг ван Бетовен“ във Виена (Ludwig van Beethoven International Piano Competition, Vienna).

Нейният внушителен репертоар включва творби от различни стилове и епохи и се разпростира в широкия диапазон от солистичното и камерното музициране в различни формации до партньорство с камерни оркестри и големи оркестрови състави.

През многобройните години на своята блестяща солистична кариера Милена Моллова е била солист на най-значими български и европейски симфонични оркестри и е свирила под палката на най-големи български диригенти като Дбрин и световни знаменитости като Кирил Кондрашин, Казиоши Акияма, Рудолф Баумгартнер, Жорж Ципин и много други.

Емблематичен акцент в репертоара на Милена Моллова е изпълнението на цикъла от 32 сонати на Бетовен представен в един голям цикъл от 9 концерта – особено значима творческа задача, реализирана досега от толкова малко пианисти. Освен реализацията на клавирните сонати на Бетовен, Милена Моллова осъществява и два цикъла с пълно интегрално изпълнение на Бетовеновите сонати за пиано и цигулка – в сътрудничество единия път с Дина Шнайдерман, а след това и с проф. Георги Бадев.

Наред с интерпретацията на класическия репертоар, пианистката поема предизвикателствата на първите изпълнения на произведения на съвременни композитори от Америка, България и други европейски страни.

Тя е осъществила премиерни изпълнения на редица български автори като:
– Красимир Кюркчийски – Концерт за пиано и оркестър №1 (1985) и посветения на нея Концерт за пиано и оркестър №2 (1999) на които е направила записи, редакция на клавирната партия и многократни концертни изпълнения.
– Димитър Христов – Концертни миниатюри (1970), на които е направила записи и многократни концертни изпълнения.
– Тодор Стойков – 15 етюда от висша трудност. – Първо изпълнение на произведения от непознатите и забравени български композитори Менахем Бенсуан и Васил Божинов. – Българските премиери на творби от Паул Хиндемит – Соната № 3, Бела Барток – Соната за пиано, Алфред Шнитке – Соната за цигулка и пиано.

Натрупаният в активната изпълнителска кариера опит на Милена Моллова прелива в интензивната ? работа като клавирен педагог. Тя е била дългогодишен преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София, в Северногръцката консерватория в Солун, както и ръководител на департамент „Музика“ в Нов български университет и почетен професор в него. От 1997 г. проф. Милена Моллова е Председател на Настоятелството на НМУ „Любомир Пипков“ – София. Ръководи майсторски класове в Германия, Италия, Швейцария, Турция и България. Канена е в жури на големи международни конкурси. Организатор е на международни фестивали в България и Швейцария. Нейната изключително всеобхватна обществена дейност включва членства в научни и обществени организации измежду които следните: – Председател на Училищното настоятелство на НМУ „Л. Пипков“ – София. – Председател за България на EPTA – Европейската асоциация на клавирните педагози (European Piano Teachers Association). – Член на Експертния съвет на Фондация „Св .св. Кирил и Методий“. – Учредител и председател на българската секция на организацията „Защита на децата“ в България. – Учредител и дарител на Фондация „Панчо Владигеров“ – Шумен. – Член на президиума на Висшата атестационна комисия при Министерски съвет (1997-2003). – Член на Съвета за музика при Министерство на културата (1997 – 2002). – Заместник-председател на Дружество „Шопен“ – България (1998). – Член на ръководството на Международна музикална академия „Орфеус“.

Информация за личността
    Участия в събития
    You might also love these events.