Ян ПЕТРИКА

Ян ПЕТРИКА e роден във Варшава в семейство на музиканти. Свири на виолончело –учи първо в Линц, а после – в Грац, като успоредно с това започва да взима първите си уроци по пеене. Заминава за Виена, където завършва с пълно отличие Университета за музика и изпълнителски изкуства със фокус върху песенното и ораториалното творчество. Изгражда си сериозна репутация на многостранен певец, като основен стълб в кариерата му е барока. Редовно изнася концерти с водещи ансамбли в тази сфера като Bach Consort Wien, La Chapelle Rhenane, бароковия оркестър, L’Orfei, Вокалния колегиум в Люцерн и други.

Богатата му биография се допълва от съвместни концерти с Робърт Хол, Хелмут Дойч, Пиер-Лоран Емар, Матиас Ладеман и други. Дебютира на Песенния фестивал в Оксфорд в една програма с Юлиус Дрейк, Шолто Кинох и Деидре Бренер.

На оперната сцена е участвал в спектакли на Националната опера в Лион, Театро комунале във Ферара, Виенската държавна опера, Варшавската камерна опера в опери на Хендел, Моцарт, Шуберт и Фердинандо Бертони. Дебютът му в Националния оперен театър в Прага е в „Били Бъд“ на Бритън. Други важни моменти за Ян Петрика е представянето му на Шубертиадата в Шварценберг, където му акомпанира сър Андраш Шиф, няколкото европейски турнета с Томас Хенделброк, участието му в кантатата Christen, ätzet diesen Tag (BWV 63) на Й. С. Бах под палката на Владимир Юровски в залата на Берлинската филхармония и, разбира се, дебюта му на Залцбургския фестивал в детската опера Злато! на Леонард Евърс и появата му като солист в Коледната оратория на Бах във виенската Музикферайн.

Някои от последните му ангажименти са отново в големите концертни зали на австрийската столица, както и в Осло (Норвегия) и Вадуц (Лихтенщайн).

Информация за личността
Участия в събития
You might also love these events.