Българска музика, изпълнявана от Европейски артисти 

Българска музика, изпълнявана от Европейски артисти

Едуа Задори – цигулка, Унгария
Маргарита Илиева – пиано
Луис Зорита – виолончело, Испания

Панчо Владигеров – Соната
Стефан Драгостинов – Прелюд и фуга „E – D – U(t) – A“
Георги Арнаудов – „Kells“
Любомир Пипков – Пет епизода върху една народна песен

Европейски артисти изпълняват българска музика на сцената на „Варненско лято“

Музиканти от Европа интерпретират творби на Панчо Владигеров на сцената на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2022. Концертът на 28 юни в Градската художествена галерия е част от основната програма на фестивала. В програмата ще прозвучи и световната премиера на Пиеса за соло цигулка от Стефан Драгостинов.

Българските композиции ще бъдат интерпретирани от Едуа Задори – цигулка, от Унгария, Маргарита Илиева – пиано, и Луис Зорита – виолончело, от Испания.

Цигуларката Едуа Задори започва музикалната си кариера от Виена, където учи. Тя е солист в редица гастроли във Франция, Австрия, Италия и гост-преподавател в Музикалната академия на Йерусалим. Има специално отношение към творбите на Владигеров, които изпълнява в Европа от 2006 г.

Луис Зорита получава магистърската си степен в Чикаго и Виена. Испанецът е един от най-канените камерни музиканти в Австрия, където участва в концерти заедно с пианистите Едуард Кутровац и Алехандро Пико-Леонис. Той е член на ансамбъла Мерлин от 2005 г. и виолончелист на Крайслер трио Виена от 2007 г.

 

Информация за събитието