La Grande Chapelle

Испанският La Grande Chapelle е вокално-инструментален ансамбъл с голям международен престиж и признание. Той фокусира дейността си върху проучване, изпълнение и записи на старинна музика, създадена в Испания и другите европейски страни. Произходът на името му идва от прочутата музикална капела на Бургундския род, а впоследствие и на Хабсбургския род, която служи на испанската кралски фамилии до XVII век. Капелата е била известна и като capilla flamenca и е била ръководена от такива майстори като Н. Гомберт, Ф. Роже и М. Ромеро. Както и в първоначалния си облик, La Grande Chapelle днес е съставена от опитни изпълнители от различни европейски страни. Хетерогенността на ансамбъла спомага за специфичната му звучност, която се отличава с темброво разнообразие и открояване на богатата музикална палитра на репертоарните творби.

Интересите на La Grande Chapelle са главно в областта на духовната музика. Основната цел на ансамбъла е да прилага нов прочит на вокални произведения от XVI-XVIII век като поставя специален акцент върху многогласните произведения на барока. Той допринася много и за възраждане на забравени произведения от испанския музикален репертоар чрез научни изследвания, премиери на неизвестен досега репертоар, записи на компактдискове.

La Grande Chapelle участва редовно в големите фестивали за старинна и барокова музика като Musica Sacra в Маастрихт, Laus Polyphoniae в Антверпен, Rencontres musicales в Ноарлак, OsterKlang-Festival (Theater an der Wien) във Виена, Cervantino Festival в Гуанахуато, Radio France et Montpellier, Равена, Лион, Кремона, Стокхолм, както и в сезонните програми на Сите де ла Мюзик в Париж, Театро Майор (Богота), Гран Театро Насионал де Лима.

При основаването си през 2005 г., водена от желанието да разпространява музикалното наследство на Испания, La Grande Chapelle създава своя собствена независима звукозаписна компания Lauda. Тя се фокусира върху две основни области: изследване на връзката между музиката и литературата на Испанския златен век и възраждането на творби на най-изтъкнатите испански ренесансови и барокови композитори чрез първи записи. В тази последна категория са музикологичните възстановки, които поставят определено произведение или композитор в специфичен контекст.

През 2010 г. La Grande Chapelle получава първата награда FestClásica (наградите на Испанската асоциация за класическа музика) за приноса си към изпълнението и възстановяването на незаписана досега испанска музика. Записите на La Grande Chapelle за лейбъла Lauda са получили редица престижни национални и международни награди и отличия за своето качество и художествена издържаност, включително две „Orphées d’Or“ (Académie du Disque Lyrique, Париж, през 2007 и 2009 г.), „Лайбъл на годината“ на „Prelude Classical Music Awards 2007“ (Холандия), „5 на Diapason“, „CD Excepcional“ на списание Scherzo, „Choc de Classica“, „Избор на редактора на Gramophone“, „4 звезди на списание BBC“ и др. . Техният компактдиск на Великденските тържества на Пиаца Навона е отличен с „Preis der deutschen Schallplattenkritik“ (PdSK) – престижната награда на немската звукозаписна критика – в категорията „Историческа музика“ (Bestenliste 4-2012) и с „Избор на критиката“ в прочутото британско списание Gramophone.

Алберт Рекасенс
След обучението си по музика в Тарагона, Барселона, Брюж и Гент, Алберт Рекасенс завършва музикознание в Католическия университет в Льовен и защитава докторска дисертация върху сценичната музика от XVIII век в Мадрид. Още в началото на кариерата си той съчетава изпълнението, управлението и музикално-теоретичните изследвания с убеждението, че интердисциплинарният подход и пълната ангажираност са необходими за популяризирането на забравеното музикално наследство. Публикувал е изследвания и статии в различни списания и енциклопедии, както в страната, така и в чужбина, и е участвал в различни изследователски проекти. Неговият проект за музикално възстановяване „Педро Руимонте в Брюксел“ е бенефициент на безвъзмездната помощ на фондация BBVA Awards за изследователи и творци в областта на културата през 2016 г.
През 2005 г. той започва амбициозен проект за възстановяване на забравена или
неизпълнявана испанска музика с основаването на La Grande Chapelle и
звукозаписната компания Lauda. По този начин на бял свят излизат неиздавани произведения от някои от големите испански композитори от XVII и XVIII под формата на премиери или първи записи.
През 2007 г. Алберт Рекасенс поема ръководството като артистичен директор на La Grande Chapelle. Сред съвременните премиери на театрална музика се открояват
„Всеобщ мир“ от Калдерон де ла Барка (с Хуан Санс и Ана Йепес), операта на Рамон Гарай „Кратка история на Испанската революция (1815 г.) и операта „Съдбата на Андромеда и Персей“ (1653 г.) от Калдерон и Идалго.
Той остава абсолютно отдаден на издаването на музика в лейбъла Lauda, който
събира на едно място проучванията и възстановките, извършени от La Grande Chapelle0.
От септември 2019 г. е изследовател в сектор „Творчество и културно наследство“ в
Института за култура и общество (ICS) на Университета на Навара.

За програмата
Франсиско Гереро (1528-1599)– Канцони и мадригали

Въпреки че запазените в Испания мадригали са по-малко от тези, създадени в Италия, испанските композитори не са останали безразлични към появата на новата италианска поезия. Тези композиции рядко се появяват с наименованието „мадригал“ и също така не винаги са полифонични. По тази причина едно от най-интересните творби от XVI в. са тази на Франсиско Гереро, прочутия композитор от Севиля. Някои от неговите светски творби са широко разпространени и са включени в сборници с вокална музика, като Cancionero de Medinaceli (втората половина на XVI в.) или са аранжирани за глас и вихуела (Tres libros de música на Алонсо де Мудара; Orphenica lyra на Мигел де Фуенляна; El Parnaso на Естебан Даза и др.) Насърчаван от поета Кристобал Москера де Фигероа (1547-1610) и от други приятели от Академиите по изкуства и литература в Севиля, в края на живота си Гереро решава да издаде сборника Canciones y villanescas espirituales (Венеция, 1589), „защото, тъй като се предават от ръка на ръка, с времето губят автентичността си и от тях не остава нищо друго освен името на композитора“ (из Пролога). В мадригалите – събрани в тази програма от тези различни източници – Гереро използва голямо разнообразие от музикални техники, които засилват изразителността на текстовете.

Информация за личността
Участия в събития
You might also love these events.