Яна Бурова и Сибила Константинова

Яна Бурова – цигулка
Сибила Константинова – пиано

Бетовен – Соната за цигулка и пиано №2 ла мажор, оп. 12
Димитър Бодуров – Соната за цигулка и пиано “Inevitable Dance” – световна премиера
Арно Бабаджанян – Соната за цигулка и пиано в си бемол минор – премиера в България

На 30 юли от 19.00 часа в Градската художествена галерия на Варна цигуларката Яна Бурова и пианистката Сибила Константинова ще изпълнят три сонати за цигулка и пиано от композиторите Бетовен, Бодуров и Бабаджанян.

Двете инструменталистки търсят творби на композитори, по-малко познати на българската публика, каквато е сонатата за цигулка и пиано от Арно Бабаджанян. Тя е композирана през 1959 и е посветена на Дмитрий Шостакович. Избрали са тази творба, заради музикалната палитра, през която преминава арменският композитор и която е предизвикателство за изпълнителите. Това ще е първото изпълнение в България на сонатата.

Премиера ще бъде и изпълнението на сонатата за цигулка и пиано на Димитър Бодуров, който е многопалитрен в своето творчество. Тя е написана през 2012, но версията за цигулка и пиано е специално адаптирана за този дует. Базирана е върху фолклорен лайтмотив, който от игрив танц се трансформира в сериозен диалог, после в ламент и накрая отново в танц.
Ще прозвучи и Бетовеновата соната №2 в ла мажор за цигулка и пиано в три части, една чаровна и светла соната, композирана през 1797—98 (заедно със сонати №1 и№3) и посветена на Антонио Салиери.

Изтегли програмата на концерта

Информация за събитието